BLOG: PI3UTR 24-12-13 t/m 16-03-14

Info:
This notice is in the Dutch language because this is only intended for the Dutch amateurs and is about the repeater PI3UTR who has now permission extend the working range.

PI3UTR, van repeater naar super repeater:

U P D A T E S:

 • 16 maart 2014 21.30: Hamnieuws meld dat: De CTCSS van PI3UTR is weer aangezet.
 • 11 ferbuari 20.35: De repeater werkt weer, met dank aan de beheerders!
 • 11 februari 15.30: PA1OKZ heeft geconstateerd dat de fout niet via de computer op afstand te repareren is, de heren zullen dus de toren in moeten.
 • 11 februari 14.45: Het audio op PI3UTR is uitgevallen of uiterst zacht, Mischa PA1OKZ is daarvan op de hoogte en gaat bekijken wat er aan de hand is. Mischa denkt aan eventuele inmenging van buitenaf… Maar laten we afwachten wat er precies aan de hand is.
 • 20 januari 20.00 uur: Er zijn op dit moment geen nieuwigheden te melden. Het valt wel op dat veel N gelicenseerde gebruik maken van de repeater en dat er dan vaak lange discussies te beluisteren zijn. Vooral de laatste dagen gaat het over het AT beleid en de Gele en Rode kaarten die worden uitgedeeld.
 • 9 januari 20.00 uur: De heren beheerders blijven actief sleutelen aan de repeater.
  Ze plaatsten vandaag een update op de website van de repeater PI3UTR:

  Er is een extra ontvanger bijgeplaatst in Hilversum, antenne op 150m hoogte richting Noord-West.
  De Roger beep geeft aan met welke ontvanger het station wordt ontvangen: één piep = IJsselstein, twee piepjes = Hilversum.

  Bron: PI3UTR

 • 8 januari 23.50 uur: Volgens Paul PE1RJV is door terugwerking en de kabel verliezen (140 meter naar de zend antenne) het afgestraalde vermogen zo’n 5 watt ERP. Er is nu in Hilversum een ontvanger geplaatst met het antenne op 150 meter voor het testen van het Diversity systeem. Soms zijn er vreemde toontjes te horen, die maken deel uit van de verschillende experimenten.
 • 7 januari 11.30 uur: Dit Twitter bericht kwam vanmorgen op mijn scherm voorbij.
  Zou het Twitter account van PI3UTR niet in handen zijn van de beheerders?
 • 6 januari 14.30 uur: Een update van Mischa PA1OKZ: sinds gisteren hebben de beheerders als test, het antenne op 350 meter ingeschakeld voor het zendende deel van de repeater, de ontvangst antenne staat nu op 300 meter, de CTCSS toon staat nu tijdelijk uit. Men wacht op een beter antenne voor de ontvangst.
  Omdat het dagelijkse radioverkeer is terug gekeerd op de repeater, zal ik nu minder frequent gaan berichten. Alleen als daar aanleiding voor is, nieuwe ontwikkelingen of nieuws van de beheerders, zal ik hierover berichten.
 • 5 januari 23.15 uur: Inmiddels zijn er af en toe aardige discussies te beluisteren op de repeater. Men vraagt zich af wat er nu gaat gebeuren, hoe het systeem met meerdere repeaters met als eerste Arnhem, gaat werken. Er staan in dit blog voldoende linkjes naar uitleg maar Bram PD1BVD opperde dat het misschien interessant zou zijn als PA00NEWS daar aandacht, in de vorm van een interview met beide of en van de beheerders, zou geven. Ik vind dat een prima idee en hoop dat John PA0ETE van PA00NEWS dit kan realiseren.
 • 4 januari 21.00 uur: Extra info over de werkzaamheden en de plannen door Paul PE1RJV en Mischa PA1OKZ op de website van PI4UTR: PI3UTR storing is verholpen
 • 4 januari 15.30 uur: Tijdens een gesprek op PI3UTR met o.a. PE1BVQ vertelde ik over de geruchten dat de 2 meter repeater voor Arnhem misschien wel in de TenneT-toren (ook wel Kema-toren genoemd) zou kunnen komen.
  Mischa PA1OKZ melde zich en vertelde dat het geen gerucht was maar dat de repeater inderdaad in de totaal 149 meter hoge zendtoren komt en waarschijnlijk ook de 70 cm versie van PI2NOS. Nadat alle werkzaamheden en experimenten aan de repeater PI3UTR klaar zijn gaat men eerst ontvangers installeren en testen en daarna wordt de zender geplaatst. Voordat de repeater in Arnhem werkt, zullen er nog wel enkele maanden voorbij gaan.
 • 4 januari 12.20 uur: YES!! De heren hebben de storing gevonden. De rapporten van verre stations zijn goed en er is alleen nog ‘slechte ontvangst’ ruis te horen.
  De beheerders hebben kortstondig het hoge antenne (350 meter hoogte) geprobeerd en ook dat ging goed. Wel was het verlies van de 130 meter extra antennekabel hier in Arnhem te merken.
  Volgens Mischa zat de storing in de repeater zelf en had met de cavity filters te maken en de bewegingen van de zendtoren waardoor een mechanische koppeling tussen de filters ontstond. Meer is straks te lezen op zendamateur.com forum
 • 4 januari 10.15 uur: Vandaag gaan de beheerders Paul en Mischa op zoek naar de storing op de ingang van de repeater. “Het kan zijn dat de repeater vandaag meerdere malen uit de lucht gaat”, volgens Mischa PA1OKZ.
  Sinds gisteren (vrijdag) horen we op de repeater ineens packet signalen, waarschijnlijk APRS, die dusdanig sterk zijn dat menig amateur niet meer te horen is. De veroorzaker van dit packet signaal zit dus waarschijnlijk vlak bij de zendtoren van IJselstein. Waarschijnlijk heeft de veroorzaker niet eens in de gaten dat hij de repeater stoort. Ook daar gaan de beheerders vandaag iets aan doen.
 • 2 januari 17.00 uur: Volgens Mischa PA1OKZ gaan de beheerders van de repeater aanstaande zaterdag 4 januari werken aan de ratelende storing.
  Hopelijk vinden ze de oorsprong van het storende signaal.
 • 1 januari 21.30 uur: Er is een interessante discussie gaande over de frequentie 145.575 MHz waar PI3UTR nu op werkt. Het gaat over een D-STAR repeater die in Belgisch Vlaanderen op deze frequentie zou komen.
  Lees meer hierover op: www.dstarvlaanderen.be
 • 1 januari 20.00 uur: Volgens zeggen zou Mischa PA1OKZ, die mede PI3UTR heeft omgezet naar de nieuwe frequentie en beheerder is van PI2NOS, metingen vanuit zijn auto hebben uitgevoerd en hij zou hebben geconstateerd dat door de storing op de ingang van de repeater deze 15 dB minder gevoelig is.
 • 30 december 00.15 uur: De beheerder van PI3UTR Paul de PE1RJV schreef in het zendamateur forum dat er een zendertje is geplaatst op 145.625 MHz, de oude frequentie van PI3UTR, voor een meldtekst. Deze zender maakt gebruik van een antenne op 350 meter hoogte en maakt 500 mW ERP.
 • 29 december 21.15 uur: PI3UTR maakt gebruik van Procom CXL 2-2C antennes. Omdat deze antennes op grote hoogte heel wat te verduren krijgen, heb ik eens opgezocht wat dat nu voor antennes zijn.
  Zie hier de productbeschrijving van dit antenne in een PDF: Procom G-CXL 2-2C
 • 28 december 15.00 uur: De repeater werkt en is een stuk sterker geworden. Ik kan de repeater nu op de porto redelijk goed horen aan de westkant van het huis. Helaas staat er op de ingang nu een ratel waar stations op afstand van UTR flink last hebben.
 • 28 december 09.40 uur: Om ± half tien werd de PI3UTR uitgeschakeld, o.a. PA0ETE was daarbij QRV op de repeater.
  Door omstandigheden is het mij niet gelukt om op tijd thuis te zijn en zo mee te doen met het laatste rondje.
 • 27 december 12.00 uur: De verhuizing wordt in verband met de storm naar
  zaterdag 28 december verschoven.
  We hadden vrijdagmorgen al een afscheidsrondje gehouden, dat moeten we zaterdag dan maar overdoen, zaterdagmorgen 8.30 uur?
  Met het rondje deden mee: PD3WDK, PD0AC, PD1MLB, PE1NAV, PA5JWC, PD5MH/m, PD4MH, PA1AZZ en rondeleider PA2OLD.
 • 24 december 19.00 uur: Volgens de laatste berichten gaat de verhuizing aanstaande vrijdag 27 december gebeuren en verwachten de beheerders dat vrijdagmiddag de repeater weer operationeel is op de nieuwe frequentie.

PI3UTR:
Gisterenavond (20 december) heb ik helaas door omstandigheden de uitzending van PA00NEWS gemist.
En natuurlijk was er juist dan spectaculair nieuws betreffende o.a. PI3UTR.
Via diverse bronnen is nu te lezen dat PI3UTR maar ook PI2NOS de functie krijgen van bovenregionaal super-repeater. Overigens is er ook sprake van Arnhem als standplaats van zo’n repeater, maar de berichten zijn wat vaag.

Nieuwe frequentie:
Het meest opvallende is dat PI3UTR de frequentie 145.575 MHz heeft toegewezen gekregen!
Waarschijnlijk gaat de verhuizing al voor het einde van 2013 al gebeuren.
Verder mogen ze van de 4 watt die ze nu uitzenden naar 20 watt gaan en komen de antennes, nu op 220 meter hoogte, straks op 350 meter hoogte te staan!
Daarmee zal het bereik van deze repeater enorm toenemen.
Hieronder het bericht van John (PA0ETE) PA00NEWS:

Quote: De uitzending van PA00NEWS werd gisteren voorafgegaan door een mededeling van Paul, PE1RJV over de repeater PI3UTR.

De repeater wordt een zogenaamde bovenregionale repeater, dat wil zeggen een repeater bestaande uit meerdere repeaters die zoals bij het Coversity-systeem in het noorden van het land allemaal op één frequentie werken.

Voor de bovenregionale repeaters zijn op 2 meter twee frequenties gereserveerd, dat zijn twee frequenties die ruim een jaar geleden als extra repeaterfrequenties in het bandplan voor 2 meter zijn toegevoegd: 145,575 en 145,5875 MHz. PI3UTR gaat naar 145,575. Voor de rest blijft uiteraard -600 kHz shift gebruikt worden en ook 77 Hz als toon blijft van toepassing.

Verder gaat zodra de frequentiewijziging over binnen de komende twee weken een feit is het zendvermogen naar 20W gaan. Vorig jaar in het begin van PI3UTR werkte de repeater korte tijd met 16W. Het bereik was daarmee toen spectaculair groter. PI3UTR heeft in de nieuwe situatie echter vergunning om de antenne helemaal bovenin de Gerbrandytoren te plaatsen, op ruim 350 meter in plaats van op de huidige 220m hoogte. Vanwege technische moeilijkheden (zender en ontvanger op die plek op dezelfde antenne laten werken is bijv. een probleem) zal dat echter nog even op zich laten wachten. De repeater op 145,575 zal echter minimaal een bereik hebben, vergelijkbaar met de repeater op de dag van de ballonvossenjacht, met in de toekomst daarnaast nog meerdere ‘dependance-repeaters’ op dezelfde frequentie erbij, waarbij als eerste locatie Arnhem werd genoemd.

In het QSO dat zich na de mededeling van Paul ontspinde bleek ook PI2NOS over een bovenregionale ATOF te beschikken. Ook daar gaat om te beginnen het bereik van de repeater fors omhoog. Er werd daar door Mischa niet gesproken over een frequentiewijziging.

Bron: John de PA0ETE via het: Zendamateur.com forum.

PA00NEWS:
Wilt u zelf al dat nieuws en nog meer interessante artikelen beluisteren?
Dat kan via de podcast van PA0ETE, ga dan naar: PA00NEWS-uitzending (20 december)

Arnhem:
Volgens de beheerder van PI3UTR, Paul de PE1RJV zal er op korte termijn een repeater in Arnhem in gebruik worden genomen die ook op 145.575 MHz werkt en gekoppeld wordt aan PI3UTR, net als bij het coversity systeem in noord-oost Nederland.
Hij vertelde dit in de uitzending van PA00NEWS.

Wat dit nu precies voor Arnhem en PI3ANH gaat betekenen is helaas nog vrij vaag…
Arnhem heeft zoals bekend een 70 cm repeater, de PI3ANH op 430.050 MHz die nu in onderhoudt is maar wel te werken.
De repeater staat nu tijdelijk bij de beheerder in Nijmegen maar zal volgens verwachting weer terug komen in Arnhem.
Of deze aankondiging enig effect zal hebben op de plannen omtrent de Arnhemse 70 cm repeater is nu nog geheel onduidelijk.
Het wachten is op een commentaar van de beheerder.

Bandplan:
Voor degene die zich afvragen hoe dat nu zit met het bandplan, daarin staat toch dat de repeaters beginnen bij 145.600 MHz?
Het schijnt dat in 2011 een voetnoot aan het IARU region 1 bandplan is toegevoegd waardoor 145.575 MHz en 145.5875 MHz als repeater kanalen mogen worden gebruikt, met -600 Khz als shift.
Kijk je echter op de IARU website naar het VHF bandplan dan staat daar de datum Maart 2009 boven.
Hiermee zou het verlies van de frequenties 145.800 MHz en 145.825 MHz, wat vroeger repeater kanalen waren maar nu voor satellieten en andere ruimtevaart toepassingen worden gebruikt, gecompenseerd worden.

Problemen:
Dat deze verandering van het bandplan voor problemen zou gaan zorgen was al gelijk duidelijk.
Helaas is er te weinig gepubliceerd over deze wijziging, mede de verenigingen hebben nauwelijks aandacht daaraan gegeven.
Er zijn namelijk een aantal gebruikers op 145.575 MHz .
Een snelle check op het Internet gaf de volgende uitkomst:

 • PI4WNO RTTY bulletin – verhuist naar: 144.575 MHz
 • Kempische Amateur Radioclub – verhuist naar: niet bekend
 • Veron Hoekse Waard – verhuisd naar: niet bekend
 • Op de ingang DSTAR hotspot’s (?)
 • DARES VHF 6

Deze gebruikers zullen helaas een andere frequentie moeten zoeken.

Bronnen:

Over pa2old

I'm a licensed Radio-amateur since 1982 (Ham Radio) PA2OLD https://pa2old.nl - I like Hi-Fi, modern but also old record-players and tape recorders.
Dit bericht is geplaatst in 2014. Bookmark de permalink.